Zašto je pankreas toliko važan kada je u pitanju dobra hrana?


Ti enzimi se stvaraju u pankreasu. Nekada se mislilo da je pankreas, sa svojom gumenastom strukturom, samo neka vrsta branika koji štiti stomak. Ali je on, u stvari, mnogo više od toga! Zahvaljujući pankreasnim enzimima, naše telo može da razgrađuje hranu na sitne delove koji mogu da se prenose iz creva u krvotok i kroz njega putuju do tkiva i organa.

Ako nešto nije u redu sa pankreasom, on onda ne proizvodi dovoljno enzima. Hrana se ne razgrađuje dovoljno i mogu se pojaviti različiti problemi pri varenju a neki od najčešćih simptoma lošeg varenja su nadut i tvrđi stomak, mučnina, osećaj kamena u stomaku, nadut stomak i bol u stomaku. Kada razgovarate sa svojim lekarom o vašim problemima sa varenjem, on može upotrebiti izraz „egzokrina insuficijencija pankreasa“ što je samo medecinski termin za nedostatak pankreatičkih enzima.

Zašto je pankreas toliko važan kada je u pitanju dobra hrana?
  1. Zdrav pankreas
    Pankreasni enzimi razgrađuju belančevine, masti i ugljene hidrate na manje čestice.
  2. Pacijent sa problemima sa varenjem
    Ako postoje ikakve smetnje na pankreasu, dolazi do nedostatka enzima za varenje hrane pri čemu se masti, belančevine i ugljeni hidrati se ne razgrađuju pravilno.
  3. Pacijent koji uzima Mezym® forte 10 000 gastrorezistentne tablete
    Mezym® forte 10 000 gastrorezistentne tablete zamenjuju enzime koji nedostaju i pomaže pri varenju hrane.
Zdrav pankreas Zdrav pankreas Zdrav pankreas

Ko može da oboli od egzokrine insuficijencije pankreasa?


Egzokrina insuficijencija pankreasa može pogoditi ljude svih uzrasta, ali što ste stariji, to je veća opasnost da vaši problemi sa varenjem budu povezani sa pankreasom.

Ko može da oboli od egzokrine insuficijencije pankreasa? Ko može da oboli od egzokrine insuficijencije pankreasa? Ko može da oboli od egzokrine insuficijencije pankreasa?
Simptomi egzokrine insuficijencije pankreasa

Simptomi egzokrine insuficijencije pankreasa


Simptomi variraju od blagih i umerenih do ozbiljnih i podrazumevaju:

Blagi simptomi: Nelagoda ili težina u stomaku posle unošenja teško varljive, masne, začinjene ili neuobičajene hrane.*

Umereni simptomi: Dispeptički simptomi kao što su bolovi u stomaku, bol u stomaku, mučnina, nagon za povraćanjem, gorušica, nadut i tvrđi stomak ili dijareja.*

Ozbiljni simptomi: Ozbiljne dispeptičke simptome kao što su hronični bolovi u stomaku, dijareja i steatoreja (pojava masti u stolici), gubitak telesne mase, osteporoza itd.*

* Samo lekar može da dijagnostikuje egzokrinu insuficijenciju pankreasa.

Egzokrina insuficijencija pankreasa i njeni uzroci


Da li ste ikada pomislili da vaši problemi sa varenjem hrane mogu biti povezani sa funkcionisanjem pankreasa? Medicinsko stanje u kojem pankreas ne proizvodi dovoljno enzima za varenje naziva se egzokrina insuficijencija pankreasa.

Evo nekoliko situacija i medicinskih stanja kada je moguće da pankreas ne radi kako bi trebalo:

Godine starosti

Normalno je da se proizvodnja pankreasnih enzima za varenje smanjuje sa godinama. Što ste stariji, to je veća šansa za pojavljivanje problema sa varenjem hrane povezanih sa funkcionisanjem vašeg pankreasa.

Konzumiranje alkohola i duvana

Ljudi koji redovno konzumiraju alkohol i puše često boluju od egzokrine insuficijencije pankreasa, povezane sa hroničnim pankreatitisom.

Dijabetes

Dijabetičari takođe mogu biti pogođeni egzokrinom insuficijencijom pankreasa jer su ta oba zdravstvena problema povezana sa pankreasom.

Posle hirurške intervencije ili povrede

Ako se delovi pankreasa uklone hirurškim putem (tumori, posledice povrede, itd.) to obično takođe utiče na njegovo funkcionisanje.

Genetske  bolesti

Na primer, najčešći uzrok egzokrine insuficijencije pankreasa kod dece jeste cistična fibroza.

Kako živeti sa egzokrinom insuficijencijom pankreasa? Kako živeti sa egzokrinom insuficijencijom pankreasa?

Kako živeti sa egzokrinom insuficijencijom pankreasa?


Lečenje egzokrine insuficijencije pankreasa podrazumeva upotrebu PERT lekova (Pancreatic Enzymes Replacement Therapy – terapija koja zamenjuje enzime pankreasa), normalnu, nerestriktivnu ishranu i neke izmene načina života. Samo kombinacija tih aspekata može vam pomoći da ublažite vaše simptome i da ponovo uživate u jelu i živite kvalitetno.

Pratite šta jedete i kako se osećate posle toga. Onda ćete moći da izbegavate hranu koja izaziva bol u stomaku i generalno pogoršava vaše simptome.

Više se ne preporučuje stroga dijeta sa manjim unosom masti pacijentima pogođenim egzokrinom insuficijencijom pankreasa. Umesto toga, treba da izbegavate hranu bogatu vlaknima. Vlakna se teško vare, a pored toga deaktiviraju lipazu iz pankreasa (enzim za varenje koji razgrađuje masti). Jedite češće i manje porcije hrane koja obezbeđuje veći unos energije

Da bi bili sigurni da vaš način ishrane pokriva sve prehrambene potrebe i da bi izbegli komplikacije usled egzokrine insuficijencije pankreasa kao što je pothranjenost, nedostatak vitamina ili osteoporoza, obratite se nutricionisti.

Prestanite da pušite. Nemojte piti alkoholna pića.

Mezym® forte 10 000 treba da uzimate tokom obroka da bi nadoknadili pankreasne enzime za varenje. Mezym® forte 10 000 gastrorezistentne tablete će vam pomoći da olakšate stomačne tegobe posle jela.

Takođe treba da unesete neke izmene u način života, što se u najvećoj meri odnosi na dobro uravnotežen režim ishrane koji pokriva vaše individualne prehrambene potrebe (u tome je značajan faktor individualna tolerancija) i na izbegavanje alkohola i duvana.

You should take Mezym during the meal

Cistična fibroza je genetski poremećaj u više sistema, koji pogađa pluća, pankreas, jetru i creva.

?FAQ

RS_MEZ-12-2024_V1_web; Datum odobrenja: 01/2024.